Kuzu Göbeği Mantarı Ekim Klavuzu
Müşterillerimizden gelen geri bildirimlere göre aşağıdaki yöntemde başarı sağlanmıştır
Mantar ekim klavuzu birinci yöntem.
Malzemeler 0,500 grm Buğday samanı ( Nemlendiği zaman 2 kgram ) 100 gr. Buğday Kepeği 1 Adet Şeffaf Poşet Buğday Samanı ve Buğday Kepeğini karıştırarak pastörizasyon işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bol miktarda ODUN KÜLÜ. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü?nde yürütülen bir araştırma sonucuna göre, aşağıdaki iki formülle en fazla verim alınmıştır. 1- % 95 Buğday samanı + % 5 Buğday kepeği 2- % 60 Buğday samanı Ekim İçin Yapacağınız Hazırlıklar. Tencerenizde veya kazanın ,içine samanı koyunuz suyu 100 °C dereceye gelinceye kadar kaynatınız. Öncesinde içine samanı koyunuz. Saman ile su 100°C dereceye ulaştığı andan itibaren 90 dakika süreyle daha kaynatınız. Lütfen bu süreye DİKKAT ediniz. Samanı temiz bir naylon örtü üzerine çıkararak suyunu süzerek soğumaya bırakınız. Kaynayan malzemeler ELİNİZLE SICAKLIĞINI HİSSETMEYECEĞİNİZ kadar soğuduğu zaman poşetlemeye geçebilirsiniz. Bu sıcaklık 20 °C derece ve altı olmalıdır. poşetlere 30 adet tırnak büyüklüğünde delikler açınız. . Delikli poşetlere 10 – 12 cm ya da 5 – 6 parmak kalınlığında samanı yayıyoruz ve samanın içine size gönderdiğimiz mantar tohumunu her kata eşit miktarda dağıtılacak şekilde serpiştiriyoruz. Sonra tekrar 10 – 12 santim ya da 5 – 6 parmak kalınlığında samanı yayıyoruz ve tekrar tohumluyoruz. Her kata bu ekimi yapıyoruz. Bu işlemi poşet dolana kadar devam ediyoruz. Arada poşeti sıkıştırabilirsiniz. Poşetlerin ağızlarını sıkıştırıp bantlıyoruz veya düğüm atarak kapatıyoruz. Poşetlerin ağızlarını sıkılaştırıp bantlayınız. Karanlık bir ortamda, 23 °C sıcaklığında takribi yaklaşık olarak 20 gün boyunca hiçbir şey uygulamadan kompostu bekletiyoruz. Tüm bu süreç tamamen çevresinin beyazlamasına kadar sürecek bir süreçtir. İlk evrede kesinlikle ışık olmayacak, oda zifiri karanlık olmalıdır. Beyazlayan kompostların üzerinde birikmeye başlayacak olan sarımtırak sulanmalar neticesinde sarımın bittiğini anlamış olacağız.
Bu süre sonunda artık kompostunuzu günde 12 saat ışık alan bir yere bırakabilirsiniz. 1 ay içinde mantarlar olgunlaşma evresine gireceklerdir.
Not:
Bazı müşterilerimiz 20 günlük bu sürenin sonunda beyazlayan kompostu avuçlayarak ağaç diplerine döküp üzerini yaprakla kapatmışlardır ve olumlu sonuçlar almışlardır. Sizde bir kısım mantar kompostunu bu şekilde kulanabilirsiniz
İkinci yöntem
Su dolu bi kovanın içine bir miktar kireç ve bolca odun külü bir miktar çakıl taşı olabilir. karıştırıldıktan sonra tohumlar bu kovanın içine konur. Daha sonra bu su ağaç diplerine dökülür. Ve mantarın doğada yetişmesi beklenir. Bu yöntemde mantarların çıkım süresi 3 ay ile 6 aydır.
Yorum Yaz